Meer vrouwen dan mannen slagen de eerste keer als zij het theorie examen auto doen. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek. Het onderzoek werd gehouden onder kandidaten die in België het examen aflegden. Vorig jaar waren 44,5 procent van de kandidaten die het theorie examen auto succesvol aflegden, vrouwen. Dit tegenover 36 procent van de mannen. Bij het praktijkexamen zijn de rollen omgedraaid, daar doen mannen het iets beter dan vrouwen.
Verder is er een opvallende trend te zien. Onder mannen daalt het slagingspercentage al jaren, terwijl vrouwen al drie jaar consistent beter presenteren dan mannen. Onder mannen daalde het slagingspercentage met vijf procentpunt over drie jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open Vld).
Meer vrouwen dan mannen slagen
Wanneer we kijken naar het theorie examen auto, hebben vrouwen dus meer kans om te slagen dan mannen. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische minister van Mobiliteit, naar een vraag van politicus Bart Claes (Vlaams Belang). Waarom vrouwen beter presteren dan mannen is niet bekend. Bovendien zijn er voor zover bekend geen cijfers bekend van hoe de verdeling van het slagingspercentage in Nederland eruit ziet.
Verschillen tussen mannen en vrouwen
Wel is er een andere trend die interessant is. Onder mannen is het slagingspercentage voor het auto theorie examen in België met nagenoeg 5 procent punt over drie jaar gedaald. Bij vrouwen is het slagingspercentage al jaren hetzelfde. Duidelijk wordt verder ook uit het onderzoek dat naar mate men ouder wordt, de kansen om nog te slagen voor het theorie examen verder afnemen. 55 procent van de kandidaten die slaagt voor het theorie examen, is jonger dan twintig jaar.
Onder de 30 tot 39-jarigen is dat percentage een stuk lager. Daar slaagt maar 20 procent van de groep. Ook bij het praktijkexamen speelt de leeftijd een belangrijke rol. Kandidaten die ouder zijn dan 30 hebben minder kans om te slagen. Van de twintigers slaagt 59 procent, van de 40-plussers zakt veertig procent van de kandidaten.
Slagingspercentage in België en Nederland
Vorig jaar slaagden 39.5000 kandidaten in België voor het eerst in het afleggen van het theorie examen. In Nederland ligt dat percentage al jaren tussen de 40 en 45 procent. De afgelopen jaren daalde het slagingspercentage steeds verder. Dat komt mede doordat kandidaten zich vaak vergissen in de moeilijkheidsgraad van het auto theorie examen. Zij denken vaak de ‘algemene basiskennis’ al in huis te hebben, terwijl dit nog niet het geval is.
In België hadden 17.300 kandidaten zelfs twee pogingen nodig. Maar het kan nog gekker; een kleine 500 kandidaten had maar liefst acht keer nodig om een theorie examen succesvol af te leggen. 29.300 Vlaamse kandidaten hadden aan één keer genoeg om het praktijkexamen met succes af te ronden.
Theorie examen auto leren
Het valt ook in Nederland op dat het slagingspercentage al jaren laag is. Met een slagingspercentage rond de 42 procent is de kans dat een deelnemer slaagt kleiner dan de kans dat hij zakt. Dat heeft mede te maken met het feit dat de methode meerdere keren is aangepast, maar ook met hoe kandidaten te gemakkelijk denken over het theorie examen. Vaak schat men de basiskennis al in huis te hebben, maar blijkt deze kennis verouderd of überhaupt niet accuraat.
Daarom is het belangrijk een goede voorbereiding te treffen. Dat kan door theorie examen auto leren. Het online theorieboek wordt ieder jaar bijgewerkt conform de laatste methodes van het CBR. Op die manier is de informatie altijd actueel.
Theorie examen auto oefenen
Verder raden we aan om alvorens het theorie examen auto te gaan maken, eerst wat oefeningen te doen. Dit kan aan de hand van het gratis oefen examen. Er zijn ook betaalde examens, waarbij duidelijk wordt welke onderdelen nog meer de aandacht verdienen.
Goed oefenen is noodzakelijk, omdat de wachttijden bij het CBR behoorlijk zijn opgelopen. Gemiddeld wacht men negen tot dertien weken voordat hij een afspraak voor het examen kan maken.
Laatst gewijzigd: 12 oktober 2020 « Ga terug naar het nieuws / blog overzicht