Benieuwd naar wat voor theorie het CBR precies vraagt op het examen (van 2016)? In deze blog geven we je antwoord welke theorie je allemaal moet kennen voor het CBR theorie-examen.
De CBR theorie bestaat uit 2 onderdelen.
Onderdeel 1: gevaarherkenning
Het eerste onderdeel bestaat uit 25 vragen welke je kennis van gevaarherkenning zullen toetsen. Voor elke vraag heb je 8 seconden de tijd om een antwoord te geven, waarbij elke vraag 3 antwoordmogelijkheden heeft: remmen, gas loslaten of niks doen. 8 seconden is niet veel om een vraag te beantwoorden, maar in het verkeer kunnen zich natuurlijk ook situaties voor doen waarbij je snelt dient te beslissen om gevaar te voorkomen. Vandaar dat dit onderdeel van de CBR theorie dan ook gevaarherkenning heet. Gevaarherkenning is dus het opmerken, herkennen en voorspellen van gevaarlijke situaties, en vervolgens voor het juiste handelen kiezen om het gevaar af te wenden. Bij elke vraag zie je een afbeelding die een verkeerssituatie afbeeldt. Binnen 8 seconden dien jij dus het juiste handelen te kiezen om dit gevaar af te wenden door de juiste antwoordmogelijkheid te selecteren. Als je precies wilt weten wanneer je kiest voor remmen, of juist voor gas loslaten of niks doen kun je het beste even het hoofdstuk gevaarherkenning grondig doorlezen. Veel examenkandidaten vinden juist deze CBR theorie moeilijk, oefen dus goed! Juist door goed te oefenen krijg je juist dit onderdeel goed onder de knie omdat het namelijk moeilijk te leren is. Om voor dit onderdeel te slagen dien je van de 25 vragen er minimaal 13 of meer goed te hebben.
Onderdeel 2: verkeersregels en verkeersinzicht
Het tweede en laatste onderdeel gaat over je kennis van de verkeersregels en in hoeverre je daadwerkelijk voldoende verkeersinzicht hebt. In dit onderdeel dien je 30 vragen over verkeersregels te beantwoorden en 10 vragen over verkeersinzicht. De vragen over verkeersregels gaan vooral over de CBR theorie regels die zijn vastgesteld waaraan elke verkeersdeelnemer zich moet houden. Deze regels hebben bijvoorbeeld betrekking op hoe hard je ergens maximaal mag rijden, wie er precies voorrang heeft in een bepaalde situatie en wat bijvoorbeeld het maximale alcoholpromillage is voor een startende bestuurder. Dit zijn min of meer de harde feitjes die je moet stampen. Mocht je het onderdeel verkeersregels nog vrij moeilijk vinden in het CBR theorie examen of ben je gezakt voor het CBR examen en had je juist hier veel vragen fout dan raden we je aan om eens te kijken naar het online theorieboek om online nog even verder de theorie te leren. De 10 vragen die gaan over verkeersinzicht testen jou vermogen of inzicht hoe je dient te handelen in bepaalde situaties. Verkeersinzicht heeft te maken met aangepast rijgedrag, hoe je sociaal om moet gaan met je mede weggebruikers, hoe je geen files creëert en bijvoorbeeld hoe je zo duurzaam mogelijk kan rijden. Het kan zijn dat je niet geheel in de lijn van de wet moet handelen, om zo juist wel in het voordeel van veiligheid, doorstroming of milieu te handelen. Een voorbeeld. Stel je voor je rijdt in een woonwijk en ziet een klein kind plots de wegoplopen, behoudt je dan je (maximale) snelheid of pas je je gedrag aan. Een ander voorbeeld. Stel je voor je ziet een bestuurder met hoge snelheid op een kruispunt aankomen, jij hebt echter voorrang. Wat doe je? Het beste is dan om deze bestuurder toch te laten voorgaan (en dus voorrang te verlenen).
Test je kennis van de CBR theorie!
Wil je zelf meemaken welke theorie wordt gevraagd of je theorie kennis testen? Bekijk dan ook ons gratis proefexamen. Zelf geeft het CBR geen oefen of leermateriaal uit. Toch kan je online oefenen en testen je klaar bent voor je theorie-examen met bovenstaande gratis proefexamen.
Laatst gewijzigd: 19 januari 2016 « Ga terug naar het nieuws / blog overzicht