Als je je theorie examen motor wil halen, moet je daarvoor een aantal stappen zetten. Het begint uiteraard bij het aanschaffen van lesmateriaal om op die manier je voor te bereiden op het komende examen. In Nederland is bij wet geregeld dat je eerst het theorie examen motor moet halen, voordat je deel kunt nemen aan het praktijkexamen. Je mag uiteraard wel al in de tussentijd rijlessen volgen. Of dat handig is, is afhankelijk van wat je graag zelf wil. Maar trek ruim de tijd uit voor het voorbereiden op het motorrijbewijs; je bent gerust een halfjaar verder.
Van motor theorie examen naar een rijbewijs
Allereerst is het belangrijk om het online theorieboek motor te kopen. Daarmee is het mogelijk om alle lesstof te begrijpen aan de hand van foto’s en video’s. Het is een interactief leerboek, waardoor je veel beter begrijpt waar de stof precies over gaat. Na het leren kun je ervoor kiezen om een gratis oefenexamen motor theorie te maken. Je krijgt dan niet te weten welke onderdelen meer oefening nodig hebben, maar wel of je geslaagd zou zijn voor het echte examen. De vragen die je bij de oefenexamens krijgt, zijn gebaseerd op de vragen die je bij het echte examen kunt verwachten. De vragen zijn niet precies hetzelfde, maar de strekking ervan is wel redelijk gelijk.
Theorie examen motor oefenen
Was de uitslag van het gratis oefenexamen niet echt geweldig? Dan kun je ervoor kiezen om betaalde oefen theorie examens motor te nemen. Aan het einde van ieder oefenexamen krijg je nu wel te zien welke onderdelen nog meer oefening nodig hebben. Op die manier kun je de grote probleempunten aanpakken. Heb je een aantal oefenexamens gemaakt en ging alles goed? Dan kun je ervoor kiezen om een afspraak te maken via MijnCBR om het echte theorie examen af te gaan leggen.
Als je je motor theorie gehaald hebt
Als je na hard werken eindelijk je motortheorie hebt gehaald, krijg je een certificaat van het CBR. Dit papiertje is anderhalf jaar geldig. Dit betekent dat je binnen anderhalf jaar na het behalen van het examen ook je praktijkexamen moet hebben gedaan. Zorg er dus voor dat je op tijd begint met het nemen van praktijklessen. Sommige kandidaten hebben er baat bij om alvast wat lessen te nemen, terwijl ze hun theorie examen nog moeten doen. Het kan helpen om de stof beter te begrijpen. Bovendien hoef je dan niet op het laatste moment nog te beginnen aan de voorbereidingen voor het praktijkexamen.
Hoeveel motorrijlessen heb je nodig?
Na het slagen voor je motor theorie kun je het best bespreken met je rijschool hoeveel motorrijlessen je nodig hebt om veilig genoeg op de motor te rijden. Het is dan ook belangrijk om praktische ervaring te hebben. Je moet voldoende oefenen, omdat de kans dat je anders een voldoende haalt bij het afrijden, erg klein is. Dit kan bovendien leiden tot onveilige situaties en ongelukken. Overleg met je instructeur over het aantal benodigde lessen.
Vindt de examinator dat je je voldoende hebt voorbereid voor het praktijkexamen en dat je ook echt kans maakt om je rijbewijs te halen bij het afrijden? Dan kun je ook nu weer een praktijkexamen boeken via MijnCBR.
Boek je praktijkexamen ruim van tevoren
Zorg ervoor dat je ruim van tevoren een afspraak voor je praktijkexamen motor hebt en werk daar ook naartoe. Het praktijkexamen is ingewikkelder dan het theorie examen. Bovendien zijn er ook een stuk minder plaatsen voor het afrijden beschikbaar. Maak vroeg een afspraak, zo dat je zeker een plekje hebt op de dag die je zelf uitgekozen hebt. Zo heb je ook nog genoeg de tijd om tijdens de praktijklessen aan je vaardigheden te werken.
Eindelijk de weg op met je motorrijbewijs
Heb je eindelijk je motorrijbewijs gehaald? Dan mag je de weg op. Zorg ervoor dat je eerst begint met een motor voor beginners. Dit zijn meestal motoren met ABS-remmen, zodat je extra veilig de weg op kunt. De motorfietsen voor beginners zijn vaak ook een stuk goedkoper dan modellen voor ervaren bestuurders. Zorg er ook voor dat je een goed passende motorhelm en motorpak hebt. Op die manier kun je altijd veilig de weg op. Veel plezier tijdens het motorrijden!
Laatst gewijzigd: 11 maart 2024 « Ga terug naar het nieuws / blog overzicht