Tegenwoordig mogen tieners vanaf 16.5 jaar al beginnen met het leren voor hun rijbewijs. Met 17 jaar is het al mogelijk het rijbewijs te halen en onder toezicht van een volwassene de weg op te gaan. Dit is mogelijk dankzij het 2toDrive-experiment dat het ministerie van Verkeer in het leven riep. Maar voordat je de weg op kan, is het belangrijk het rijbewijs te halen. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet. Op die manier kun je rijbewijs halen op een heel relaxte manier!
Rijbewijs halen door goed zoeken
Begin met een goede zoektocht. Ofwel: kijk en vergelijk. Het begint natuurlijk allemaal bij een goede rijschool. Vraag jezelf eens af of je op zoek bent naar een goedkope rijschool met een lager slagingspercentage, of een duurdere rijschool waar het slagingspercentage hoger is. Met andere woorden: ook de prijs-kwaliteitsverhouding moet in orde zijn. Sommige rijstudenten hebben een voorkeur voor het rijden in een bepaalde lesauto. Houd ook rekening met de drukke dagen in je agenda. Als je bijvoorbeeld op een paar dagen niet kunt afspreken in verband met werk of studie, is het wellicht een idee een rijschool te zoeken die ook ’s avonds of op zondag les geeft. Er zijn dus genoeg keuzes te maken alvorens een goede rijschool te vinden.
Slagingspercentage rijschool
Kijk naar het slagingspercentage voordat je met een rijschool in zee gaat. De prijs van een lessenpakket moet goed zijn. We begrijpen dat studenten niet altijd een groot budget hebben en het daarom aantrekkelijk is een goedkope rijschool te zoeken. Maar het slagingspercentage is eigenlijk belangrijker de prijs. De prijskwaliteitsverhouding is op het internet te vinden. De prijzen van de rijschool staan bijna altijd op de website. Het slagingspercentage staat niet altijd (eerlijk) op de website. Daarom houdt het exameninstituut CBR onafhankelijke slagingspercentages bij. Onthoud: goedkope rijschool kiezen kan vaak leiden tot duurkoop. Uiteindelijk ben je meer tijd en geld kwijt aan meer lessen, omdat de slagingspercentage lager ligt. Keuzestress? Informeer dan eens bij vrienden op Facebook, welke rijschool zij gekozen hebben.
Rijbewijs halen in de buurt
Wie een rijbewijs halen wil, kan dit het beste doen bij een rijschool in de omgeving. Op Google zijn er tal van rijscholen te vinden door het woord ‘rijschool’ te combineren met de plaatsnaam. Bijvoorbeeld: ‘rijschool Groningen’. Stel jezelf de vraag: zoek je een ZZP-er of een rijschool met een kantoorpand? Kijk uit met rijscholen die niet erkend zijn. Dat is vaak duurkoop.
Neem de tijd
Uiteraard raden we aan om ook de tijd te nemen alvorens met de lessen te beginnen. Dit houdt in dat het handig is als je genoeg tijd vrij hebt om te studeren en afspraken te maken. Wie een drukke agenda heeft, zal minder ontspannen aan de lessen deelnemen. Daardoor heb je je hoofd eigenlijk bij andere zaken dan bij autorijden en de verkeersregels. Dat maakt de kans op het rijbewijs halen een stuk kleiner. Neem dus ook voldoende tijd om de voor autotheorie leren!
Theorie-examens
Voor het theorie-examen begint moet je natuurlijk leren. Om te weten of je de stof voldoende de baas bent, kun je een gratis theorie-examen oefenen. Begin niet meteen aan het echte werk, maar maak eerst een tussentijdse toets van het CBR. Dan weet je wat je nog moet leren en welke vaardigheden je al hebt. Zonder geldig theoriecertificaat is het namelijk alleen mogelijk rijlessen te volgen, maar geen praktijkexamen te doen.
Rijbewijs halen zonder stress
Theorie-examen gehaald? De meeste rijscholen bieden aan om rijlessen en theorie tegelijkertijd te doen. Als dit het geval is, zal je waarschijnlijk nog wat moeten oefenen om de fouten uit de praktijk te verbeteren. Daarna kun je goed voorbereid beginnen aan het afrijden. Lees je aantekeningen nog een keertje door. Volg de adviezen van de instructeur en zorg ervoor dat je voldoende lessen in het lespakket hebt. Daarmee kun je het rijbewijs halen zonder stress! Wees bovendien zelfverzekerd; daardoor krijgt de examinator een veiliger gevoel in de auto. Toon ook initiatief en wees niet te afwachtend tegenover de rest van het verkeer. Denk aan je snelheid en toon respect tegenover de rest van het verkeer. Dan komt het helemaal goed!
Laatst gewijzigd: 20 mei 2016 « Ga terug naar het nieuws / blog overzicht