Dit kost het halen van je motorrijbewijs

Dit kost het halen van je motorrijbewijs

Er komt lekker weer aan en het motorseizoen is weer volop begonnen. Een grote kans dat ook bij jou inmiddels de kriebels er weer zijn om motor te gaan rijden. Daarvoor heb je net als bij het besturen van een auto wel eerst een rijbewijs nodig. Om je motorrijbewijs te kunnen halen, moet je eerst een theorie examen motor doen. Ook als je je rijbewijs al hebt. Om die reden kun je rekenen op flinke kosten als je van plan bent om je motorrijbewijs te behalen. Als je alles bij elkaar optelt, ben je een paar duizend euro verder. We hebben eens de bonnetjes nageplozen en alle kosten op een rijtje gezet.

Motorrijbewijs kosten

Als je een motorrijbewijs wilt halen, begin je op A1 niveau. Je krijgt rijles vanaf je 17e en mag vanaf deze leeftijd ook al je theorie examen motor doen. Het praktijkexamen kun je afleggen als je 18 jaar of ouder bent. Je kunt ook gaan voor motorrijbewijs A2 als je A1 al hebt gehaald. Je mag dan ook een zwaardere motor rijden. De rijles begint vanaf 20 jaar, net als het theorie examen en het praktijkexamen. Je hebt dan je beginnersrijbewijs.

Wil je een nog zwaardere motor rijden? Dan heb je daar ook een groter rijbewijs voor nodig. Om deze reden kun je vanaf je 19e jaar al beginnen met rijles voor motorrijbewijs A2. Je hebt dan geen theorie meer nodig en hoeft alleen maar een combi-praktijkexamen te doen, als je tenminste al twee jaar rijbewijs A1 hebt. Maar voordat het zover is, moet je wel wat kosten maken.

Motorrijbewijs halen kosten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: over het algemeen kost het behalen van je motorrijbewijs je in totaal tussen de 1000 euro en 1500 euro. Welk bedrag voor jou van toepassing is, ligt er vooral aan welk pakket aan rijlessen je hebt gekozen en hoeveel rijlessen je nodig hebt. Dat verschilt per persoon. De ene rijder pakt het motorrijden een stuk sneller op dan de ander. Het helpt bovendien als je al een rijbewijs voor een auto, scooter of brommer hebt. Daardoor heb je meestal minder lessen nodig. Heb je geen autorijbewijs, maar wil je meteen beginnen met je motorrijbewijs? Dan heb je meer motorrijlessen nodig.

Een doorsnee bestuurder heeft ongeveer 10 lessen nodig. Iedere les is 2 uur lang. Je kunt dan een pakket afnemen van rond de 1000 euro. De kosten van de examens zoals het theorie examen motor en het praktijkexamen zitten daarbij in. Je kunt er ook voor kiezen om losse lessen af te nemen, maar dan betaal je ongeveer 45 euro per uur. Daarnaast zijn er nog kosten voor de examens. Deze kun je daarom het best binnen je pakket afsluiten. Het AVB kost maximaal 175 euro, het AVD 185 euro en het theorie examen motor 37 euro.

Als je een snelle leerling bent, heb je ongeveer 12 uur aan rijlessen nodig. Je hebt dan wel al schakelervaring nodig. Heb je deze ervaring niet? Dan heb je ongeveer 18 uur nodig. Een gemiddelde leerling doet zo’n 24 uur over motorrijlessen. Maar als het moeilijk is om alles te begrijpen, kan het tot wel 30 uur duren voordat je het rijden onder de knie hebt.

Studiemateriaal kosten

Je hebt dan alleen de motorrijlessen en de theorie examen motor en het praktijkexamen gekocht. Maar je dient uiteraard eerst je theorie te halen. Dat kun je het best doen door te investeren in goed studiemateriaal. Een voorbeeld van goed studiemateriaal is het online theorieboek motor. Dit online theorieboek bestaat niet alleen uit tekst, maar ook uit foto’s en video’s. Op die manier kun je de stof sneller begrijpen. De inhoud van het boek is altijd afgestemd op de laatste methodes van het CBR. Zo leer je dus alles wat je moet weten voor het motor theorie examen.

Hoeveel tijd kost het behalen van een motorrijbewijs?

Als je een gemiddelde leerling bent, ben je ongeveer 24 uur kwijt aan het leren motorrijden. Je kunt het best de lessen opdelen in 2 uur per week. Dat betekent dat je na ongeveer 12 weken genoeg vaardigheden zou moeten hebben. Je kunt ook met spoed je motorrijbewijs halen. Je leert dan binnen 3 tot 4 intensieve dagen hoe je de motor moet besturen en het examen af moet leggen. Maar let op; dit is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Als je het theorie examen motor gaat doen, krijg je 50 multiple choice vragen en 2 testvragen. Je moet tenminste 44 van de 50 vragen goed hebben. Het helpt als je al een auto theorie examen hebt gedaan. Onderschat het examen zeker niet, want 65 procent slaagt niet in één keer.

Laatst gewijzigd: 1 mei 2023 « Ga terug naar het nieuws / blog overzicht