Nu het houden van anderhalve meter afstand volgens premier Rutter het ‘nieuwe normaal’ is, moeten verschillende branches zich op de nieuwe regels aanpassen. Een rijles volgen in de anderhalvemetersamenleving lijkt lastig, maar er zijn toch een aantal maatregelen denkbaar zodat de rijopleidingen weer opgestart kunnen worden.
Een maatregel zou bijvoorbeeld het gebruik van een scherm tussen de leerling en instructeur kunnen zijn. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een simulator voor rijlessen of het gebruik van een app waarmee beide partijen tegelijk een groen scherm zien. Het zijn de uitkomsten van een enquête die de website RijschoolPro hield.
Het nieuwe normaal
Anderhalve meter afstand houden is onderdeel van ‘het nieuwe normaal’. Daarop hield de website een enquête onder mensen die actief zijn in de branche. Er werd gekeken naar verschillende maatregelen als rijlessen straks weer zijn toegestaan. Het onderzoek werd 1200 keer ingevuld, vooral door rijinstructeurs.
Als de maatregelen van de coronacrisis straks versoepeld kunnen worden en het beroepsverbod voor rijinstructeurs is opgeheven, betekent dit nog niet dat rijlessen op dezelfde manier plaatsvinden als voorheen. Onderdeel van ‘het nieuwe normaal’ is een samenleving waarbij iedereen altijd anderhalve meter afstand van elkaar houdt. De branchepartijen kwamen eerder al met een verklaring over welke maatregelen zij voor zich zien om de rijopleidingssector weer op te starten.
Momenteel geldt het beroepsverbod op rijopleidingen nog steeds. Dat verbod zal blijven gelden tot tenminste 20 mei, maar er wordt wel onderzoek gedaan naar een versoepeling van de maatregelen. Dat onderzoek wordt binnenkort afgerond. Zo wordt er ook gekeken of rijinstructeurs en deelnemers mondkapjes moeten dragen. Dinsdag 21 april gaf premier Rutte tijdens zijn persconferentie aan dat alle adviezen worden afgewogen.
Maatregelen van het Coronalab
Wanneer het verbod op contactberoepen zoals rijopleidingen wordt opgeheven, zal er een eerste fase worden opgestart. Daarbij kan weer het theorie examen auto worden afgenomen, maar wel op anderhalve meter afstand. Ook de praktijklessen- en examens voor motor- en bromfiets zullen weer worden opgestart. Daarna volgt de tweede fase. Deze wordt nu door het Coronalab van TNO en RDW ontwikkeld. Daarbij wordt gekeken hoe het mogelijk is om weer rijlessen en praktijkexamens te doen in auto’s, vrachtauto, bus en tractor.
Verschillende nieuwe ideeën
Daarbij zijn er verschillende nieuwe ideeën uit de branche zelf gekomen. Zo moeten in ieder geval de deelnemer en de instructeur een goede gezondheid hebben. Vier op de vijf rijscholen geeft in het onderzoek aan dat het vaker schoonmaken van de lesauto verplicht moet worden. Verder moeten rijopleidingen niet meer leerlingen thuis ophalen en thuisbrengen. Ook zal het niet meer toegestaan moeten zijn om meerdere deelnemers tegelijk in een auto te zetten. Daarnaast moet volgens de respondenten het gebruik van mondkapjes en handschoenen verplicht worden.
Gebruik van spatscherm
Een ander populair idee voor de nieuwe maatregelen is het gebruik van een spatscherm. Op die manier kan het contact tussen de leerling en de instructeur vermeden worden. Een spatscherm is een flexibel doorzichtig scherm dat in de auto wordt bevestigd. Op die manier blijft het mogelijk eventueel in te grijpen bij kritieke fouten. Daarnaast zijn er ook bezwaren tegen het spatscherm. Als druppeltjes van kandidaten en instructeurs door de lucht in de auto circuleren, zou een spatscherm niet zinvol meer zijn.
Daarnaast wordt een scherm van plexiglas vaak als mogelijkheid genoemd. Toch is dit niet veilig wanneer er een ongeval gebeurt, omdat dit materiaal splintert. Daarom is het nog niet duidelijk welke maatregelen echt ingevoerd kunnen worden.
Praktijkles vermijden
De bedoeling is dat praktijkles zoveel mogelijk vermeden kan worden. Daarom willen brancheverenigingen gebruikmaken van simulaties. Een andere oplossing is het verkeersoefenterrein, waarbij de leerling zonder instructeur lessen rijdt op een privéterrein. Zo zijn er veel minder fysieke praktijklessen.
Zorgen over rijbewijs halen
Toch heeft de branche nog veel zorgen over het behalen van een rijbewijs. Zo zijn er instructeurs die tot de risicogroep behoren en helemaal geen lessen willen geven zolang het coronavirus en COVID-19 nog in Nederland aanwezig is. Er gaan ook stemmen op in het onderzoek om te wachten totdat het weer helemaal veilig is om te gaan lessen. Maatregelen ‘binnen het nieuwe normaal’ zien zij niet zitten.
Laatst gewijzigd: 1 mei 2020 « Ga terug naar het nieuws / blog overzicht