Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) weet al jaren dat er wordt gefraudeerd bij het theorie examen auto, scooter of motor, maar doet er vrijwel niets tegen. Dat schrijft het NRC. Volgens de krant is het erg eenvoudig om het theorie examen te behalen aan de hand van een zogenaamde ‘turbo-opleiding’. Daarbij kunnen kandidaten een dagdeel besteden aan het stampen van de auto theorie en de dag afronden met het theorie examen auto. Volgens de aanbieders van zulke dagen is de slagingskans 100 procent. Alle deelnemers zouden slagen. Maar dat de aanbieders dat kunnen beloven, is geen toeval. Het lijkt erop dat een deel van de aanbieders fraudeert met de lesstof.
‘CBR doet niets’
Volgens de NRC weet het CBR, het instituut dat theorie- en praktijkexamens afneemt, al jaren van de fraude. Toch zou het CBR er weinig tot helemaal niets aan doen. Er zijn verschillende signalen geweest dat de theorie aanbieders gefraudeerd zouden hebben. Daarvoor trokken klokkenluiders meerdere keren aan de bel bij het CBR. Maar in plaats van dat het CBR hen bedankte voor het aan de kaak stellen van de fraude, werden de klokkenluiders zelf vervolgd. Dat zeggen de klokkenluiders tegen de krant.
Er zijn veel jongeren die snel hun theorie examen auto en hun praktijkexamen willen halen. Daarom stappen ze nog voordat ze hun rijbewijs hebben al achter het stuur. Daarnaast leren zij weinig van de theorie die nodig is om goed en zelfstandig auto te kunnen rijden. Door deze snelle aanpak zijn ze niet op de hoogte van de verkeersregels en wat zij moeten doen in gevaarlijke situaties. Dat leidt tot gevaarlijke situaties op de weg.
Waarschuwen voor fraude
Met name de zogenaamde turbo-opleiders die binnen een dag hun kandidaten klaarstomen om het theorie examen auto te behalen, maken gebruik van gestolen opgaven en andere vragen die tijdens eerdere theorie examens voorbij kwamen. De vragen werden stiekem gefotografeerd. Het fotograferen en verspreiden van de opgaven zijn beide strafbare feiten en bij wet verboden. De turbo-opleiders zetten nepleerlingen in, die op die manier de vragen kunnen fotograferen. Zij krijgen de vragen met antwoorden te zien, zonder dat ze echt iets begrijpen van de verkeerssituaties.
Verschillende brancheorganisaties hebben al gewaarschuwd voor deze praktijken, waaronder de Koepel Rijksopleiding en Verkeerseducatie (KRV). De koepel bestaat onder meer uit de uitgeverijen van lesmateriaal.
Klokkenluiders zelf aangepakt
De klokkenluiders die bij het CBR melding hebben gemaakt over de fraude, worden door het CBR niet bedankt. In plaats daarvan pakt de instantie voor theorie- en praktijkexamens de klokkenluiders zelf aan. Het CBR doet aangifte tegen hen, waardoor deze klokkenluiders vervolgd worden. In de bewijsstukken zitten foto’s van het CBR auto theorie examen en dat is bij wet verboden. Daarom maakt het CBR geen onderscheid tussen klokkenluiders en de mensen die de opgaven stiekem fotograferen en verspreiden.
Er is tenminste een geval bekend van een uitgeverij die zelf klokkenluider was, maar werd vervolgd voor het aan de kaak stellen van het probleem. Het CBR pakte hem hard aan, waardoor hij werd aangemerkt als verdachte in het onderzoek. Zijn zaak werd door het Openbaar Ministerie geseponeerd, maar het CBR deed verder weinig om de turbo-opleiders aan te pakken. Dat blijkt uit rechtbankverslagen die de NRC heeft gelezen.
Je leert weinig van een turbocursus
Bij het volgens van een eendaagse auto theorie cursus leer je als kandidaat weinig of niet. Je krijgt alleen te zien wat voor vragen je kunt verwachten. Dat werkt aan de hand van gestolen materiaal. Om deze reden ben je als je praktijkexamen gaat doen, slecht voorbereid op het examen. De kennis om op de juiste manier het voertuig te bestuderen, ontbreekt namelijk.
Om deze reden doe je er goed aan eerst theorie examen auto te leren en te oefenen. Er zijn verschillende gratis oefenexamens auto theorie. Daarbij krijg je wel te zien of je geslaagd zou zijn voor het echte theorie examen, maar niet wat de antwoorden op de vragen die je fout had, moeten zijn. Om deze reden kun je ook betaalde examens afnemen, waarbij je de vragen en antwoorden wel krijgt te zien. Zo kun je je op de juiste manier voorbereiden op je examen.
Laatst gewijzigd: 29 januari 2024 « Ga terug naar het nieuws / blog overzicht