Ben je chronisch ziek? Dan heb je daar niet zelf om gevraagd. Het is iets wat je overkomt. Maar toch kan het behoorlijk wat gevolgen hebben voor je persoonlijke leven. Waar je leeftijdsgenoten allemaal al lang een rijbewijs hebben, kan het voor jou lastig zijn om er aan één te komen. Bijvoorbeeld omdat er extra onderzoek naar je rijvaardigheid nodig is als je een praktijkexamen wilt af gaan leggen. In principe kan iedereen het theorie examen auto afleggen zonder keuring. Maar is dat wel nuttig als je straks niet af kunt rijden vanwege je chronische ziekte? Er is soms meer mogelijk dan je denkt.
Theorie examens en chronische ziektes
Nog voordat je besluit om rijlessen te nemen, is het verstandig om na te denken over of het wel mogelijk is om je rijbewijs te halen. Je wilt natuurlijk niet een online theorieboek bestellen en het uiteindelijke examen maken om er dan achter te komen dat je eigenlijk geen rijbewijs kunt halen door je chronische ziekte. In principe mag je gewoon je theorie examen auto doen. Daarvoor hoef je namelijk geen enkele medische keuring te ondergaan.
Heb je last van faalangst? Dan kun je dit wel van tevoren aangeven. Je kunt dan extra tijd krijgen om het theorie examen correct te maken. Daardoor hoef je niet meer zenuwachtig te zijn en wordt er rekening gehouden met het feit dat je faalangst hebt. Maar bij andere chronische ziektes kan dat lastiger zijn. Als je in een rolstoel zit, kun je uiteraard gewoon je theorie examen doen. Het CBR heeft bij ieder examencentrum namelijk wel faciliteiten om je verder te helpen. Daarmee zijn de fysieke beperkingen voor chronisch zieken weggenomen. Maar hoe zit het eigenlijk met de regels voor rijden met een chronische ziekte?
Rijden met een chronische ziekte
Wil je auto gaan rijden? Zeker als je chronisch ziek bent en regelmatig naar de dokter moet of als je je niet goed kunt bewegen op een fiets, kan een auto een uitkomst zijn. Niet iedereen mag zomaar een rijbewijs halen. Daarom mag je prima je theorie examen halen, maar heb je een Gezondheidsverklaring nodig wanneer je je praktijkexamen wilt gaan doen. Denk daarom vooruit en probeer van tevoren uit te vinden of je wel auto mag rijden. Het CBR heeft namelijk een lijst van aandoeningen waarbij het niet mogelijk is om het rijbewijs te halen.
Maar niet getreurd: in de meeste gevallen komt het niet zover. Het CBR pakt niet meteen alle mogelijkheden tot mobiliteit af als je een chronische ziekte hebt. Zelfs als je bijvoorbeeld maar één been hebt, kun je nog autorijden. Bijvoorbeeld door aanpassingen te maken aan de auto. Is er een zware omstandigheid waardoor het niet vertrouwd is om auto te rijden? Dan wordt het lastiger. Bijvoorbeeld als je last hebt van zware epilepsie en zomaar aanvallen kunt krijgen. Of het verstandig is om auto te rijden, moet je laten beoordelen door een medisch specialist. Dat is vaak niet je eigen dokter. Het gaat dan om een andere dokter die door het CBR wordt aangewezen als je je Gezondheidsverklaring invult. Deze dokter beoordeelt wat er moet gebeuren om je toch te kunnen laten rijden, of dat je volledig ongeschikt bent.
Kan ik mijn theorie examen doen als mijn ziekte op de lijst staat?
Het CBR heeft een lijst van chronische ziektes die iemand ongeschikt maken om een auto te besturen. Als je je theorie examen auto wilt gaan doen, doe je er verstandig aan om van tevoren even een kijkje te nemen op de lijst. Op die manier heb je al een beetje een idee van wat je kunt verwachten. Vraag dus gerust bij het CBR of de rijschool na of je met je ziekte wel de weg op mag. Als er geen zware omstandigheden zijn en er hooguit wat aanpassingen moeten worden gemaakt, kun je beginnen met het leren van de theorie. In het theorieboek staat alles wat je moet weten voor het theorie examen.
Wil je zeker weten dat je goed voorbereid bent? Doe dan een gratis theorie examen auto om erachter te komen welke kennis je nog moet bijwerken. Zijn er toch problemen die het rijden bemoeilijken? Dan kun je het best eerst gaan naar een medisch specialist. Maar let op: als je van het CBR naar een medisch onderzoek moet, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Deze moet je zelf betalen. Het is daarmee verstandig eerst even goed onderzoek te doen.
Laatst gewijzigd: 4 juli 2022 « Ga terug naar het nieuws / blog overzicht