Als je het theorie examen auto af wilt gaat leggen, dien je daarvoor goed te oefenen. Vaak denken kandidaten dat ze gemakkelijk zullen slagen als ze wat kennis van de verkeersregels hebben. Dat terwijl dit lang niet voldoende is. Om deze reden is het slagingspercentage dan ook laag. Minder dan de helft van de kandidaten die voor het eerst het theorie examen doet, slaagt in één keer voor het examen. Daarom is online theorie oefenen een goede manier om je voor te bereiden op het theorie examen. Iedereen die in Nederland een rijbewijs wil halen, moet eerst het theorie examen auto afleggen. Daarna volgt het praktijkexamen (afrijden).
Online theorie examen oefenen
Het is gemakkelijk om online het theorie examen auto te oefenen. Meestal gebruiken kandidaten verouderde informatie zoals lesboeken van de ouders. In de loop der jaren zijn de verkeersregels behoorlijk veranderd, waardoor zo’n verouderd boek niet bijdraagt aan een goede voorbereiding. Daarnaast is ook de aanschaf van een recent verkeersboek vaak niet de oplossing.
Het is veel eenvoudiger om een online theorieboek te bestellen. Je hoeft dan niet te lang te wachten; je krijgt na betaling meteen toegang tot de leerstof. Verder is het voordeel van een online theorieboek dat je toegang krijgt tot de lesstof op een interactieve manier. Er zitten foto’s en video’s bij inbegrepen, zodat je beter kunt begrijpen waar de leerstof precies over gaat. Daarnaast is het bij aanschaf van het theorieboek ook mogelijk om een aantal oefenexamens af te nemen. Op die manier kun je jezelf toetsen en achterhalen welke kennis je nog beter moet bijschaven voordat je een reservering maakt voor het echte theorie examen auto. Er gelden lange wachttijden en om die reden is het handig dat je in één keer slaagt. Door aan de slag te gaan met het online theorieboek en de online oefenexamens vergroot je die kans.
Theorie examen CBR voorbereiden
Een goede voorbereiding is het halve werk. Laat je nog niet afleiden door onmiddellijk naar een auto te kijken als je het theorie examen auto nog niet gedaan hebt. Zover is het nog lang niet. Je moet het examen nog leren, daarna volgen er rijlessen en daarna kun je pas afrijden. Voor alle examens gelden meestal lange wachttijden, dus kun je beter die tijd investeren in het op peil houden van de kennis. Het instituut dat zowel het theorie examen als het praktijkexamen afneemt, is het CBR. Om een theorie examen auto af te leggen, moet je tenminste 16 jaar zijn.
Het theorie examen oefenen is dus erg belangrijk, voordat je het examen af gaat leggen. Daarom is het ook mogelijk om een gratis oefen examen af te leggen. Zo weet je precies of je geslaagd zou zijn voor het echte examen. De oefenexamens zijn afgestemd op de methode van het CBR, waardoor je weet welk soort vragen je kunt verwachten. Je kunt dus meteen de behaalde score inzien. Als je meer oefening nodig hebt, kun je extra oefenexamens bestellen. Vooral de inzichtvragen zoals gevaarherkenning leiden vaak tot problemen op het echte theorie examen auto. Het is dan ook slim om hier veel tijd en aandacht aan te besteden.
Een theorie examen boeken
Je kunt behoorlijk wat oefenexamens maken, totdat je zeker bent dat je het theorie examen ook echt gaat halen. De scores aan het einde van het oefenexamen geven je al een beetje een beeld van hoe kansrijk je poging om het examen te halen is. Verkijk je er niet op; veel mensen zakken de eerste keer voor het examen. Dat is zonde, want een theorie examen kost toch al gauw 35 euro en er staat een flinke wachttijd voor.
Mocht je inmiddels zeker weten dat je het theorie examen met succes af zal leggen, dan is het tijd om het examen te gaan boeken. Dit kun je doen via je rijschool, maar dan betaal je vaak een extra toeslag en ben je veel duurder uit dan wanneer je zelf een examen regelt. Dit doe je gemakkelijk online via het portaal van het CBR, dat MijnCBR heet. Daarin wordt automatisch een beschikbare datum en tijd gezocht, zodat je meteen in kan plannen en af kan rekenen. Daarna is het wachten totdat je het examen mag doen. Door ondertussen goed te blijven oefenen voorkom je dat de kennis weer wegzakt.
Laatst gewijzigd: 12 juli 2021 « Ga terug naar het nieuws / blog overzicht