Ben je 16? Bereid je dan nu voor op je theorie examen
Ben je 16 en droom je al van een rijbewijs? Dat kan, want zodra je zestien jaar oud bent mag je starten met je theorie examen. Op die manier heb je voor je achttiende je rijbewijs al. Je moet dan wel rijden met een ervaren bestuurder naast je. Maar doordat er behoorlijke wachttijden zijn voor met name het praktijkexamen, is het goed om vroeg te beginnen. Vanaf je achttiende verjaardag mag je dan zonder begeleiding autorijden. Daarvoor moet je wel eerst je auto theorie examen halen. Iedereen die wil afrijden, moet eerst een theorie examen hebben afgelegd.
Theorie examen is pittig
Het theorie examen is een pittig examen. Minder dan de helft van de deelnemers krijgt het voor elkaar om bij de eerste keer al te slagen. Met het theorie examen kun je laten zien dat je weet hoe je om moet gaan met de verschillende verkeerssituaties. De bedoeling is dat je weer hoe je op zulke situaties moet reageren. Het theorie examen kan behoorlijk lastig zijn. Met alleen kennis van de verkeersregels of het kennen van de verkeersborden weet je niet voldoende om er voor te slagen.
Het is namelijk belangrijk dat je alle onderdelen van het auto theorie examen auto goed kent. De grootste valkuil van het examen is gevaarherkenning. Dit onderdeel kun je het best leren aan de hand van het online theorieboek. Veel kandidaten doen er twee keer of meer over om het theorie examen te halen. Een gratis oefenexamen maken is dus een goed idee om inzicht te krijgen van welke kennis je precies hebt, maar ook van wat je kunt verwachten van het echte examen.
Verkeersborden theorie examen
Het theorie examen auto bestaat uit twee verschillende onderdelen. Tijdens het leren en oefenen van je auto theorie examen leer je onder meer wat alle verkeersborden betekenen. Denk je dat je alle verkeersborden al kent? De kans is groot dat er een paar borden zijn waarvan je het bestaan nog niet weet. Sinds 2017 zijn er al veertien verkeersborden bij gekomen. Het kan dus behoorlijk lastig zijn om het theorie examen te halen. Wel heb je al een goede basis: vrijwel alle basisscholen deden het verkeersexamen en dat is een goede basis voor een flink aantal borden. Maar als je zelfverzekerd het theorie examen wilt gaan maken, omdat je denkt dat je alle kennis al hebt, kun je dit beter van tevoren nog even testen.
Gevaarherkenning
Want het andere onderdeel van het theorie examen auto kan als 16-jarige best wel pittig zijn. Dat is het onderdeel gevaarherkenning. Er zijn allerlei situaties waarbij je een inschatting moet kunnen maken van of de situatie gevaarlijk is en belangrijker: wat je precies zou doen in een situatie. Wie laat je voor in een voorrangssituatie? En wat zou je doen als er een bepaalde situatie zich voordoet? Dit soort vragen kun je met zekerheid verwachten op het theorie examen. Het oefenen van een theorie examen hoef je niet meer te doen met een verouderd theorie boek van je ouders. Er is een veel eenvoudiger manier om dit te doen, door bijvoorbeeld het online theorieboek aan te schaffen en daarbij theorie examens te oefenen.
Met het oefenen krijg je al een beetje een idee van welke vragen je kunt verwachten op het echte examen. Bij de examens herken je namelijk dezelfde methode – maar het zijn natuurlijk niet precies dezelfde vragen. Als je je oefenexamens goed aflegt, kun je ervoor kiezen om het echte examen te gaan doen. Het is goed om de oefenexamens echt eerst te doen, want je moet namelijk behoorlijk snel kunnen antwoorden. De meeste deelnemers die slagen voor het theorie examen, wisten het antwoord wel, maar reageerden te langzaam. Er is een reden waarom je zo snel moet antwoorden; dat gebeurt in het echte verkeer ook. Daar hoort snelle beslissingen nemen er gewoon bij.
Theorie examen: waar wacht je nog op?
Als je dus binnenkort je rijbewijs al wilt hebben, kun je het best zo snel mogelijk beginnen. De wachttijden voor het theorie examen zijn niet meer zo lang als tijdens de coronacrisis. Dat scheelt, maar de praktijkexamens hebben nog steeds behoorlijke wachttijden. Wil je dus snel je rijbewijs hebben, begin dan op tijd!
Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht