Wet 2toDrive definitief ingevoerd
De Wet 2toDrive is op 15 maart definitief ingevoerd in het bijzijn van Verkeersminister Cora van Nieuwshuizen. In 2toDrive kwam er tijdelijk een einde aan het experiment, omdat de proef was afgelopen, terwijl er nog geen wet voor was die het experiment definitief zou maken.
Steeds meer jongeren nemen op hun 17e al rijlessen. In 2017 zijn er meer 17-jarigen geslaagd voor het eerste rijexamen dan 18-jarigen. Er slaagden 33.000 17-jarigen meteen bij de eerste keer voor het rijexamen. De resultaten van de 17-jarigen zijn daarmee een stuk beter dan die van 18-jarigen.
Alleen auto voor 2ToDrive
Minister van Nieuwenhuizen zegt dat 17-jarigen erg gemotiveerd zijn om het rijbewijs te halen. Om het rijbewijs te kunnen halen, moeten jongeren vanaf 16 jaar al aan de slag met auto theorie leren. Als ze 16,5 zijn, mogen ze ook beginnen aan de praktijklessen. De SWOV (de Stichting Wetenschappelijk Onderzoeks Verkeersveiligheid) heeft in het verleden al bewezen dat jongeren die vroeger beginnen met de lessen, veel beter zijn in het besturen van een auto, zo zegt de verkeersminister.
Jongeren rijden langer met een begeleider, waardoor ze vaak meer ontspannen zijn en bovendien meer zelfvertrouwen hebben. De slagingspercentages zijn onder de 17-jarigen bovendien hoger dan bij 18-jarigen. Dat komt mede doordat 17-jarigen gemotiveerder zijn. Zij willen echt graag auto leren rijden, vindt de minister. Het is enkel mogelijk om mee te doen aan de Wet 2toDrive voor het behalen van het rijbewijs B. Andere rijbewijscategorieën worden voorlopig niet toegevoegd. De minister stelt dat die ook niet in beeld zijn om op een later moment nog te worden toegevoegd.
De effecten van 2toDrive
De invoering van de Wet 2toDrive zal een verder, positief effect hebben op de rijkwaliteit van jonge bestuurders, zo verwachten experts. Jongeren mogen vanaf 16 jaar al beginnen met theorie examen oefenen (gratis mogelijkheid). De praktijklessen volgen een half jaar later. Vanaf hun 17e mogen jongeren al het praktijkexamen voor het rijbewijs afleggen. Het is dus mogelijk om vanaf je 17e al een rijbewijs te halen. Wel geldt dan dat de geslaagde een jaar moet rijden onder toezicht van een gekwalificeerde begeleider. Deze begeleider dient tenminste vijf jaar of langer zijn rijbewijs te hebben.
In totaal hebben zo’n 240.000 jongeren dankzij het experiment hun rijbewijs B al gehaald. Het experiment startte in 2011, om zo de verkeersveiligheid te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat vooral jonge en beginnende bestuurders de grootste brokkenmakers op de weg zijn, vanwege het gebrek aan ervaring. In het buitenland bleek dat jongeren minder ongevallen veroorzaken en overtredingen begaan als ze eerst goede begeleiding hebben gehad.
De SWOV deed onderzoek naar het experiment en hield de resultaten bij. Uit die resultaten bleek eerder al dat het jonger beginnen met het autorijden leidt tot een positief effect. Voorwaarde is wel dat er toezicht is van een begeleider. Die begeleiding is nodig, om zo beter inzicht te krijgen van de situatie op de weg en ervaring en kennis over te dragen. De jonge automobilisten nemen begeleid rijden heel serieus, stelt het SWOV. Bovendien doen zijn dankzij het experiment veel rijervaring op en leren ze bovendien op een veilige manier hoe een auto bestuurd moet worden. Daarmee hebben de jongeren een voorsprong wanneer zij vanaf hun 18e onbegeleid de weg op mogen. Zij hebben al ervaring en weten hoe het er op de weg aan toe gaat. De rijkwaliteit van jongeren boven de 18 is vaak een stuk slechter, omdat zij nooit begeleiding hebben gehad en dus ook geen ervaring hebben. Daardoor veroorzaken zij vaker ongelukken.
Theorie examen leren is de eerste stap naar een rijbewijs. Daarna volgt het afleggen van het theorie examen, gevolgd door praktijklessen en het praktijkexamen.
Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht