Alles wat je moet weten over het halen van je motorrijbewijs
Steeds meer mensen kiezen ervoor om in plaats van met de auto met de motor te gaan. Net als voor het besturen van een auto, heb je een rijbewijs nodig om een motor te mogen besturen. Als je al een auto rijbewijs hebt, mag je nog geen motor besturen. Daarvoor moet je eerst je motorrijbewijs halen. Met het rijbewijs kun je bewijzen dat je de vaardigheden van het besturen van een motor voldoende in de vingers hebt. In Nederland moet je dus verplicht een motorrijbewijs halen. Om dat te doen, moet je eerst een motor theorie examen afleggen en daarna afrijden. Het is gelukkig niet erg moeilijk om je motorrijbewijs te halen, dus voor je het weet zit je legaal op de motor.
Je motorrijbewijs halen
Als je je motorrijbewijs wilt halen, kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Hoe oud je moet zijn om een motor te mogen besturen, is afhankelijk van de motor die je kiest. Kies je voor een motor met weinig vermogen (een lichte motor), dan mag het vermogen maximaal 11 kilowatt zijn. Je mag dan op je 17e al motorrijden en je mag vanaf die leeftijd ook het theorie examen al doen. Maar let op: je mag pas op je 18e afrijden. Dat is anders dan bij het autorijden.
De reden waarom dit verschilt, is simpel. Als je als bestuurder van een auto op jonge leeftijd mag rijden, moet een ervaren bestuurder toezicht op je houden. Op een motor kunnen ervaren bestuurders minder gemakkelijk ingrijpen. Om die reden moet je dus minimaal 18 jaar oud zijn om je rijbewijs voor de motor te halen. Maar daarvoor moet je wel een theorie examen doen.
Theorie examen motor doen
Net als bij het behalen van je autorijbewijs, moet je eerst een theorie examen auto afleggen. Dit theorie examen toetst je kennis over het besturen van de motor, maar ook de verkeersregels. Dat betekent dat een deel van de informatie die je leert voor het motor theorie examen, overeenkomt met wat je leert voor je auto theorie examen. Als je dus al een autorijbewijs hebt, zul je wel wat overlap zien qua informatie. Een goede voorbereiding aan de hand van het online theorieboek motor dus zeker nodig om het examen te halen.
Als je het theorie examen motor gaat doen, moet je erop voorbereid zijn dat je vooral vragen zult krijgen over verkeersregels en verkeersinzicht. Net als bij de theorie auto, dien je het examen op de computer te maken. Je krijgt onder meer: sleepvragen, single-sleepvragen, invulvragen, hotspotvragen, ja/neevragen en meerkeuzevragen. Het theorie examen bestaat uit 50 vragen en 2 testvragen. Van de vragen moet je er tenminste 44 goed beantwoorden. Je krijgt voor het examen 30 minuten de tijd om het examen te maken. Ben je bang dat je het examen niet haalt? Maak dan gebruik van de oefenexamens motor. Deze zijn gebaseerd op het soort vragen dat je van het CBR kunt verwachten.
Hoe ziet het praktijkexamen motor eruit?
Heb je je theorie examen motor gehaald? Dan heb je de grootste hobbel al overwonnen. Nu alleen nog even afrijden. Dat betekent dat je een praktijkexamen voertuigbeheersing moet doen. Daarvoor heb je wel eerst een Gezondheidsverklaring nodig en een geldig certificaat van je theorie examen motor. Bij het afrijden op de motor ben je zo’n 35 minuten onder weg. De examinator rijdt in een auto achter je aan. Je hoort via het ontvangertje in je helm wat je precies moet doen. Dat hoor je van je rijinstructeur, die naast de examinator in de auto zit.
Motor kopen
Als je je theorie examen motor hebt gehaald en je rijbewijs hebt na het afrijden, mag je een motor gaan kopen. Het is belangrijk om van tevoren te bekijken hoe zwaar je motor precies is. Voor een normaal motorrijbewijs A1 geldt dat je een maximaal vermogen mag hebben. Wil je op een middelzware motor tot 35kW rijden? Dan moet je nog eens examen doen voor een middelzware motor. Dat mag als je 19 jaar of ouder bent. Je hoeft dan niet meer opnieuw theorie examen te doen. Je hoeft alleen maar praktijkexamen te doen.
Je kunt ook kiezen voor een motorrijbewijs voor een zwaardere motor. Maar let op: hoe zwaarder de motor is, hoe meer premie je gaat betalen voor je motorverzekering. Bovendien mag je pas vanaf je 22e rijexamen doen. Let dus goed op wat je precies wilt qua motor.
Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht