Zo kies je de beste rijschool

Een rijschool kiezen voor je auto theorie examen is best ingewikkeld. Het aanbod is groot. Bovendien kiezen de meeste mensen voor de rijschool waar de ouders of vrienden eerder ook hun theorie examen of praktijkexamen hebben gehaald. Maar zelf een keuze maken is ook een optie.

Elke rijschool zou bij een brancheorganisatie moeten zijn aangesloten. Op die manier weet men zeker dat hij voor een goede rijschool kiest. Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geeft dat advies zelf ook aan jongeren en hun ouders. Het CBR is onlangs een campagne begonnen om tips te geven hoe men een goede rijschool kan kiezen.

Tips voor het kiezen van een rijschool

Het kiezen van een rijschool is zo gemakkelijk nog niet. “Met een goede rijopleiding leg je de basis voor een veilig leven op de weg”, schrijft het CBR zelf op de website. Het is niet zo eenvoudig om objectieve informatie te vinden, zegt het CBR. Het CBR heeft zelf een website met tips online gezet. Aan de hand van plaatjes en smileys geeft het instituut tips voor het kiezen van de juiste rijschool.

Bij het kiezen van de juiste rijschool gaat het niet alleen om slagingspercentages of de laagste prijs. Het gaat om zowel het theorie examen als het praktijkexamen. Een goede voorbereiding telt mee in het maken van de juiste keuze.

1: De goedkoopste rijschool is niet altijd de beste

Het CBR vindt dat een goede rijschool een goed slagingspercentage moet hebben. Bovendien werken de betere rijscholen met leskaarten en worden duidelijk afspraken gemaakt als er een rijles uitvalt. Bovendien moet het belang van een tussentijdse toets benadrukt worden. Een instructeur van de rijschool rijdt mee met de tussentijdse toets. Bovendien hebben goede rijscholen WRM-gecertificeerde instructeurs.

In de rijscholenwereld zijn er drie brancheorganisaties: VRB, FAM en Bovag. Het is volgens het CBR goed om een rijschool te kiezen die bij een of meer van de brancheorganisaties is aangesloten. Zij moeten voldoen aan extra eisen.

2. Hoe duur is een rijbewijs?

Het halen van een rijbewijs is een dure gelegenheid. Uit onderzoek van het CBR blijkt dat een kandidaat gemiddeld 2300 euro kwijt is aan een rijbewijs halen. Een rijles kost gemiddeld al 41 euro per lesuur. Een lagere prijs is vaak een mooi aanbod, maar ook te mooi om waard te zijn, stelt het CBR.

3. Rijlessen inschatten

Het is moeilijk om het exacte aantal noodzakelijke lessen te bepalen. Maar de instructeur kan vaak wel een inschatting maken op basis van de ervaring die hij heeft. Het CBR raadt aan om op tijd een auto theorie examen aan te vragen. Een leerling die ondertussen leert voor zijn theorie, gaat vaak ook beter en zekerder rijden.

Vooral kandidaten die erg nerveus zijn voor het praktijkexamen doen er goed aan om een tussentijdse toets aan te vragen.

4. Pakket of losse lessen

Een belangrijke vraag is: ‘neem ik een rijlespakket of losse lessen?’ Het is belangrijk deze keuze te maken voor dat je een rijschool kiest. Een lespakket nemen betekent niet dat je geen extra lessen nodig hebt. Volgens het CBR heeft een kandidaat zo’n 38 uur aan rijlessen nodig. Dat maal 41 euro, komt al snel neer op zo’n 1400 euro aan rijlessen. Dat zijn er fors meer dan in pakketten worden aangeboden. Een pakket is in veel gevallen wel veel voordeliger. Toch is het belangrijk te weten wat er allemaal in het pakket zit. Maak van tevoren heldere afspraken met de rijschool.

5. Slagingspercentage

Om de juiste rijschool te kiezen, is het verstandig van tevoren te kijken naar het slagingspercentage van de rijschool. Zo’n 50 procent van alle kandidaten slaagt voor het praktijkexamen: 42 procent slaagt voor het theorie examen. Kijk dus van tevoren of de rijschool dat gemiddelde haalt. Het slagingspercentage zegt niet alles over een rijschool. Staar je er dus niet blind op en weeg ok mee of de rijschool een leskaart gebruikt. Op die manier kun je je vorderingen bijhouden. Vraag ook familie en vrienden naar hun ervaring met de rijschool.

6. Lees eerst de lesstof

Belangrijk is eerst alle lesstof door te nemen, voordat je een theorie examen auto gaat maken. Het theorie examen is een verplicht onderdeel en kun je het beste aan het begin van de rijlessen doen. Daardoor leg je een goede basis voor de rijlessen. De instructeur laat vaak voorbeelden uit de theorie zien in de praktijk. Volgens het CBR leren kandidaten daardoor sneller en maken ze meer kans beide examens te halen.

7. Een goede rijschool overlegt met de kandidaat

Communicatie is in veel gevallen erg belangrijk. Ook bij het kiezen van de juiste rijschool is dat het geval. Overleg met de instructeur van de rijschool wanneer het tijd is om een theorie examen of een rijexamen af te leggen. De instructeur weet vaak het best wanneer iemand klaar is om te kunnen slagen. Hij kan vaak ook aangeven hoeveel lessen er nog nodig zijn om te kunnen slagen. De instructeur kan bovendien uitleggen welke eisen er zijn voor het veilig en zelfstandig autorijden.

8. Direct door met rijlessen

Als je geslaagd bent voor je theorie examen, maar niet voor je rijexamen, dan doe je er goed aan om alvast door te gaan met de rijlessen. Door te luisteren naar de uitleg van de examinator, weet je wat je moet doen om volgende keer wel te slagen. Vaak rijdt ook je instructeur mee. Die kan je dan beter helpen de verbeterpunten op te pakken. Vraag je instructeur dus om mee te rijden! Jongeren krijgen van het CBR het advies om meteen door te gaan met de rijlessen, om zo de slagingskans te vergroten.

9. Gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring is nodig om zeker te weten dat iemand gezond genoeg is om een auto te besturen. In sommige gevallen moet je naar een medisch specialist of een speciale rijtest afleggen bij het CBR. De gezondheidsverklaring is hetzelfde als de vroegere eigen verklaring. Deze moet je zelf indienen via Mijn CBR.

10. Machtiging intrekken

Wil je van rijschool wisselen en heeft de oude rijschool nog geen examen gereserveerd, trek dan de machtiging in via Mijn CBR. Daar kun je ook je nieuwe rijschool machtigen. Als je een klacht hebt over de rijschool, kun je terecht bij de brancheverenigingen of ConsuWijzer.

11. Voorbereiding

Voor alle examens en zeker voor het theorie examen geldt: doe een gedegen voorbereiding. Als je je rijbewijs of auto theorie wilt halen, moet je jezelf goed voorbereiden. Bijvoorbeeld door het theorie examen te oefenen.

12. Zelfstandig rijden

Als je je theorie examen hebt gehaald en wilt gaan afrijden, kun je het beste laten zien dat je weet hoe je veilig en zelfstandig moet rijden. Een perfect rijexamen afleggen is geen goed idee. Laat zien dat je weet hoe veilig en zelfstandig rijdt. Laat een instructeur van de rijschool meegaan naar het examen. De instructeur weet precies waardoor je zakt en waar nog aan gewerkt moet worden. Als je slaagt, kan de instructeur toch nog wat laatste adviezen meegeven voor je de weg opgaat.

13. Maak een tussentijdse toets

Als je erg zenuwachtig bent, kun je extra tijd aanvragen voor je theorie examen. Voor zowel de auto theorie als het praktijk deel is er een faalangstexamen. De examinator helpt je bij het praktijkdeel mee om op je gemak het examen te doen. Tijdens de rit kun je een time-out vragen, zodat het examen minder spannend is.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: