CBR start campagne social media vanwege slagingspercentage
Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is op sociale media een campagne gestart om jongeren beter voor te lichten over het theorie examen auto en het praktijkexamen. Bij beide examens ligt het slagingspercentage erg laag. De helft van de jongeren heeft volgens het CBR twee kansen nodig om te slagen voor het theorie examen of het praktijkexamen. Het slagingspercentage ligt al jaren ver onder de 50 procent en schommelt rond de 42 procent. Het CBR hoopt dat daarmee het slagingspercentage omhoog zal gaan. Dat is belangrijk, omdat het instituut geen tijd heeft voor tweede examens. Dat heeft te maken met de achterstand die het CBR heeft als gevolg van de coronamaatregelen.
CBR loopt achter
Het CBR loopt door de coronamaatregelen achter. Als gevolg van de harde lockdown die in december 2020 begon en nog steeds voortduurt heeft het CBR genoeg te doen. Zo moeten er nog 600.000 examens afgenomen worden. Dit getal komt nog bovenop de anderhalf miljoen examens het CBR ieder jaar in elk geval afneemt. Dat betekent dat het CBR dit jaar zo’n twee miljoen examens af zal nemen. Daardoor heeft het rijvaardigheidsinstituut geen tijd meer voor herkansers.
De organisatie zet al extra medewerkers in en heeft bredere openingstijden, maar er is ook inzet van jongeren nodig. Het CBR kan de achterstand veel sneller wegwerken als jongeren in één keer slagen voor hun theorie examen auto of praktijk examen auto.
Slagingspercentage
Het slagingspercentage is dan ook al jaren beroerd. Het enorme stuwmeer aan examens is alleen op te lossen als jongeren in één keer slagen, zo waarschuwt het CBR ook in een brief aan de rijscholen. Als het slagingspercentage met tien procent zou stijgen, zou het CBR 80.000 examens per jaar meer kunnen wegwerken. De kandidaten zijn dan twee weken eerder aan de beurt voor hun theorie examen auto of het praktijkexamen. Volgens het CBR is er daarom een belangrijke rol weggelegd voor de rijschoolhouders. Ook het CBR gaat communiceren aan jongeren dat ze zich beter moeten voorbereiden. Dat doet het CBR door een campagne op social media te beginnen.
Slagingstips
Om te kunnen slagen voor het theorie examen auto is er een goede voorbereiding nodig. Daarom geeft het CBR zogenaamde ‘rijbewijstips’ op social media. Dit zijn tips die niet alleen gaan over het halen van het rijbewijs bij een praktijkexamen, maar ook over hoe je het theorie examen het best kunt voorbereiden. Door in één keer te slagen is het mogelijk geld te besparen en zijn andere kandidaten ook sneller aan de beurt. Een goede voorbereiding is dus het halve werk, zo stelt het CBR.
Het CBR heeft verschillende tips op een rijtje gezet. Zo is het verstandig om van tevoren de kosten van een rijbewijs op een rij te zetten. Daarbij gaat het om de kosten van rijlessen, afrijden, maar ook over de kosten van de aanschaf van een online theorieboek en het afnemen van het theorie examen. Verder kunnen kandidaten geld besparen door het theorie examen niet door de rijschool aan te laten vragen, maar dit zelf te doen via Mijn CBR.
Daarnaast raadt het CBR aan om van tevoren zelf vragen te bedenken aan de hand van de leerstof en door een gratis theorie examen te oefenen. Het is bij afname van een online theorieboek mogelijk zelf extra theorie examens aan te schaffen.
Voorbereidingen
Bij het dalende slagingspercentage geldt wel een aantekening dat niet alle kandidaten zakken voor hun theorie examen door slechte voorbereiding. In sommige gevallen is er ook faalangst in het spel. Veel kandidaten zijn niet op de hoogte van het feit dat er een speciaal faalangstexamen is waarbij de kandidaat weliswaar dezelfde vragen krijgt, maar wel extra tijd. De overige tips gaan over het behalen van het praktijkexamen. Zoals bijvoorbeeld van tevoren met de rijinstructeur vast te stellen hoeveel lossen er nodig zijn, een rijschool met een goed slagingspercentage te kiezen en zo vroeg mogelijk met het rijbewijs te beginnen.
Een andere tip van het CBR is om vanaf je zestiende al te beginnen met het leren van de auto theorie. Daarna kun je op je zeventiende al het praktijkexamen doen en afrijden.
Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht