Expats soms een gevaar op de weg door het ontbreken van Nederlands theorie examen auto en praktijk
Expats die in Nederland gaan wonen, hoeven vaak geen theorie examen auto of praktijkexamen te doen. In plaats daarvan, kunnen ze hun buitenlandse rijbewijs gemakkelijk omruilen voor een Nederlands rijbewijs. Het is voor hen dus niet nodig om opnieuw een theorie examen af te leggen op het praktijkexamen te doen. Dat terwijl de verkeersregels- en situatie in Nederland vaak heel anders is dan in het buitenland. Veel van de rijopleidingen in het buitenland voldoen niet aan de hoge Nederlandse normen. Daarmee zijn expats in hogere mate een gevaar op de weg. Veilig Verkeer Nederland en rijschoolhouders stellen dat expats niet voldoende kennis hebben om in Nederland veilig de weg op te komen.
Rijbewijs omruilen zonder theorie examen of praktijkexamen
Uit een artikel van het Algemeen Dagblad blijkt dat er in 2022 al 10.000 kennismigranten waren die hun rijbewijs uit het buitenland omruilden voor het Nederlandse rijbewijs. Dat zijn er duizenden meer in vergelijking met de jaren ervoor. Volgens het AD zal het aantal expats dat zijn rijbewijs omruilt, alleen maar groter worden. Het aantal hoopgeleide kennismigranten in ons land groeit namelijk al jaren.
De expats hoeven daarvoor geen Nederlands theorie examen auto af te leggen. Ook afrijden is niet nodig. Het omruilen van het rijbewijs is vooral een administratieve handeling. En dat leidt tot onveilige situaties in de praktijk. Expats blijken vaak een gevaar op de Nederlandse wegen.
Nederlands verkeer vaak anders dan in andere landen
Het Nederlands verkeer lijkt in niets op het verkeer in het buitenland, stellen rijschoolhouders en Veilig Verkeer Nederland. Met name Aziatische expats lijken veel moeite met de Nederlandse verkeerssituatie te hebben. Zo missen expats uit landen als India en China vaak het inzicht in het Nederlandse verkeer. Nederland is bij uitstek een land waar veel fietsers deelnemen aan het verkeer. Daarom is het een kwestie van anticiperen en snel beslissingen nemen. Maar veel expats lijken al die fietsers op de weg niet gewend en daardoor missen ze ook de vlotheid om te reageren. Bovendien hebben we in Nederland verkeersregels en borden die in het buitenland niet gebruikelijk zijn. Het gevolg is dat sommige borden daardoor worden genegeerd. Ook hebben expats zelfs de grootste moeite om in Nederland een auto aan de praat te krijgen en te bedienen.
‘Expats in Nederland moeten verplicht op rijles’
Veilig Verkeer Nederland en rijschoolhouders vragen daarom om actie bij de Nederlandse politiek. Rijschoolhouders willen graag dat bij het omwisselen van het buitenlandse rijbewijs de expat eerst verplicht een aantal Nederlandse rijlessen zou moeten volgen. Eventueel is een test om te controleren of de expat voldoende snel kan reageren en kennis heeft van de Nederlandse verkeersregels, ook nog een optie. Momenteel bestaan zulke tests niet voor expats en is het ook niet verplicht om een aantal rijlessen te volgen. Dat terwijl de verkeerssituatie in Nederland vaak heel anders is dan in het buitenland.
Veilig Verkeer Nederland is dan ook bezorgd om het aantal expats dat niet op de hoogte is van de Nederlandse verkeersveiligheid. VVN vindt dat de nationale verkeersveiligheid wordt opgeofferd, om zo hoogopgeleide kennismigranten naar Nederland te halen. Veilig Verkeer Nederland spreekt van ‘het cadeau doen van een Nederlands rijbewijs’ en noemt dat ‘verkeerd’.
Voor Nederlanders geldt zelfs dat het behalen van een rijbewijs een stuk lastiger wordt. De rijopleiding gaat namelijk volledig op de schop. Door meerdere toetsen voor het auto theorie examen en het praktijkexamen, wordt de rijopleiding een stuk strenger. Dat terwijl expats niet aan deze strengere regels hoeven te voldoen, maar middels een administratieve handeling het rijbewijs kunnen omruilen. VVN stelt dan ook dat het niet past dat mensen die niet hebben aangetoond dat ze over de juiste rijvaardigheden die in de Nederlandse samenleving horen, zomaar een rijbewijs te geven. Beide partijen willen graag dat het Nederlandse kabinet actie onderneemt om zo de verkeersveiligheid van expats te verbeteren.
Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht