Hulp bij het theorie examen

Het slagingspercentage voor het theorie examen auto ligt al jaren rond de 45 procent. Dat betekent dat het grootste deel van de kandidaten dat het examen maakt, niet in een keer slaagt. In sommige gevallen gebeurt dat, omdat je niet voldoende geleerd of geoefend heeft. Maar er kan ook meer aan de hand zijn. Bijvoorbeeld als je dyslectisch bent en daarom moeite hebt met lezen. In zo’n geval kan het voorkomen dat je het theorie examen niet binnen de tijd die ervoor staat kunt maken.

Een ander voorbeeld kan zijn dat je bijvoorbeeld faalangst hebt, of een ander probleem waardoor je niet optimaal binnen de tijd kunt presteren. In sommige gevallen is het mogelijk daarvoor hulp aan te vragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zo kun je bijvoorbeeld een examen met 15 minuten extra tijd aanvragen. Daarnaast is het mogelijk om het examen voor te laten elzen door een computerstem of door een individueel begeleider.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk te weten waarom het maar niet lukt om te slagen. Als je faalangst hebt, is het best mogelijk dat je je heel goed hebt voorbereid, maar op het laatste moment toch niet kunt presteren. Er bestaan speciale faalangstexamens. Dit zijn examens met dezelfde vragen als bij de normale theorie examens, maar je krijgt wel extra tijd en hulp van een individueel begeleider. Op die manier blijf je kalmer en kun je met een gerust hart je examen afleggen.

Maar in andere gevallen kan het ook zijn dat je jezelf niet voldoende hebt voorbereid. Extra tijd is handig als je normaalgesproken het examen niet op tijd af kunt ronden, maar het is zeker geen sleutel tot succes. Met andere woorden: het blijft belangrijk jezelf goed voor te bereiden. Dat doe je door tijdig theorie examen auto te leren en te oefenen. Pas als je voldoende geoefend hebt, ben je klaar om het theorie examen auto te gaan doen. Tip: oefen een gratis examen!

Een theorie examen in het Nederlands met extra tijd

Ten eerste is het mogelijk om een theorie examen auto in het Nederlands af te leggen. Voor alle kandidaten geldt dat je maximaal 30 minuten de tijd hebt om het examen af te leggen. De examenzaal is zo ingericht, dat iedereen een ander examen maakt. De vragen verschijnen op een touch screen. Je kunt dan met je vingers het juiste antwoord selecteren of slepen.

Voor het normale examen heb je maximaal 30 minuten de tijd. Als je extra tijd nodig hebt en daarvoor een geldige reden kan overleggen, krijg je maximaal 45 minuten de tijd. Dit vanwege het onderdeel ‘verkeersregels’, waarvoor je 15 minuten extra krijgt. Let op: je krijgt geen extra tijd voor het onderdeel ‘gevaarherkenning’, omdat daarbij je inzicht en reactievermogen wordt getoetst. Je kunt de examenvragen laten voorlezen door een computerstem. In dit geval krijg je oordopjes uitgereikt, waardoor je anderen niet stoort.

Een theorie examen in het Engels met extra tijd

Heb je een theorie examen in het Engels? Sinds kort is het ook mogelijk om een theorie examen auto in het Engels met extra tijd af te leggen. Dat is handig voor mensen die de taal nog niet zo goed spreken, of moeite hebben met lezen. Ook in dit geval krijgt de kandidaat 15 minuten extra tijd en is het mogelijk de vragen laten voor te lezen door een computerstem. De toeslag bedraagt 10,30 euro.

Toeslag extra tijd terugvragen

Let op: voor het aanvragen van extra tijd voor een theorie examen, dien je een toeslag te betalen. Dat betekent dat het examen met extra tijd iets duurder is dan het normale examen. Het is goed te begrijpen dat je dat als kandidaat met dyslexie niet eerlijk vindt. Daarom bestaat er bij het CBR een speciaal formulier waarbij je de toeslag terug kunt vragen. Je krijgt het te veel betaalde bedrag dan terug. Echter, dit kan alleen als je een dyslexieverklaring hebt. Deze dien je dan binnen veertien dagen na het afleggen van het examen in te dienen bij het CBR.

Individuele begeleiding

Als je last hebt van faalangst, autisme of een andere aandoening, kun je ervoor kiezen het theorie examen te doen met de hulp van individuele begeleiding. Normaal gesproken kom je in een centrale ruimte te zitten, waar iedereen zijn eigen examen op de een computer maakt. Als je niet tegen de drukte kunt, kun je een ruimte aanvragen waar je alleen kunt zitten. Er komt dan wel een medewerker van het CBR bij zetten. De vragen worden voorgelezen door een computerstem of door de medewerker.

Belangrijk is dat er voor het individueel begeleid examen een toeslag geldt. Je betaalt geen 31 euro, maar 90,00 euro. Bedenk dus goed of je de individuele begeleiding echt nodig hebt.

Tolk nodig?

Als je het theorie examen in een andere taal dan het Nederlands of Engels wilt maken, dan kan dat. In dit geval heb je een tolk nodig. Elke beëdigde tolk mag tolken bij het theorie examen. Daarmee wordt bedoeld: enkel de tolken die zijn aangesloten bij TolkenNet. De kosten van de tolk bedragen enkele honderden euro’s en komen volledig voor rekening van de kandidaat of de rij-opleider. Neem je eigen legitimatie mee voor aanvang van het theorie examen, en zorg er ook voor dat de tolk zich kan legitimeren. Vrijwel elke taal is toegestaan.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: