Deze technische kennis over een auto moet je kennen voor je auto theorie
Ga je binnenkort auto theorie examen doen? Dan moet je je goed voorbereiden. Er zijn maar weinig mensen die er in één keer voor weten te slagen. Dat heeft er onder meer mee te maken, dat kandidaten niet voldoende voorbereid naar het examen komen. Want als je denkt dat je er alleen met kennis van de verkeersregels wel komt, heb je het mis. Je dient onder meer wat technische kennis te hebben over hoe een auto er van binnen uitziet. Geen zorgen: het is niet de bedoeling dat je een opleiding automonteur gaat doen. Maar wat basiskennis is wel vereist.
Wat moet je weten van technische kennis over een auto voor je auto theorie?
Als je je theorie examen auto gaat afleggen, kun je vragen verwachten over de technische eisen aan je auto. Om deze reden is het verstandig je hierop voor te bereiden. Deze onderdelen komen ook aan bod in het online theorieboek en daarom wordt er ook naar gevraagd op het echte examen. Je moet onder meer de profieldiepte van je banden en de verplichte bandenspanning kennen. Bovendien wordt er aandacht besteed aan veilig rijden en zaken onder je motorkap. En wat betekenen die lampjes op je dashboard ook alweer? Het zijn zomaar onderwerpen die je op het auto theorie examen kunt verwachten.
Profieldiepte van je banden
We beginnen met de banden. Elke band van de auto heeft een profiel. Dat is een ander woord voor ‘hoogteverschil’. Het profiel is belangrijk voor het water tussen de band en het wegdek. Op deze manier heb je minder last van glippen bij slecht weer. Aangezien het een belangrijke voorwaarde is voor veilig rijden, word je geacht meer te weten over het profiel op je theorie examen auto.
Wettelijk gezien moet een standaard autoband een diepte hebben van 1,6 millimeter. Dat blijft niet eeuwig zo, want banden kunnen slijten. Op deze manier kun je beoordelen of je banden al vervangen moeten worden. Verder kun je dit zelf testen door een één euro muntstuk in de groeven te plaatsen. Als je het gouden randje van het muntje ziet, moet je je banden vervangen.
Verder kun je ook vragen verwachten over het gebruik van winterbanden. Deze kun je gebruiken vanaf 7 graden of lager. Ook hiervoor geldt een profieldiepte in de auto theorie. Deze moet meer dan 4 millimeter zijn. En je moet weten waarom je er niet in de zomer mee mag rijden. Dit heeft te maken met een langere remweg.
Bandenspanning
Dan de bandenspanning. Voor je auto theorie examen moet je de gevolgen van een slechte bandenspanning kennen. Denk aan: slijtage, slechte ligging op de weg, hoger brandstofverbruik en kans op slippen bij regenbuien. Het is dus belangrijk om je bandenspanning regelmatig te controleren. Je moet je banden regelmatig oppompen, maar niet te hard. De bandenspanning verschilt per auto. Daarom hoef je geen waarde te kennen voor het theorie examen auto.
Veilig rijden
De belangrijkste reden waarom je het theorie examen auto bij het CBR moet doen, is zodat je veilig de weg op kunt. Om deze reden moet je weten dat je auto periodiek gekeurd moet worden. Dit is de Algemene Periodieke Keuring. Dit begrip moet je dus kennen voor je examen. Zonder goedgekeurde auto mag je niet rijden. Doe je dat toch, dan krijg je een boete. Bij een ongeluk keurt de verzekering niets uit.
De APK-periodes verschillen per auto. Een nieuwe benzineauto hoeft pas na 4 jaar gekeurd worden. Naarmate de auto ouder wordt, dien je deze vaker te laten keuren. Voor een hybride auto geldt er bijvoorbeeld weer een andere keurtermijn. Verder kun je vragen verwachten over de werking van de ABS, het anti-blokkeersysteem.
Zaken onder je motorkap
Tijdens het examen auto theorie zal er geen monteur over je schouder meekijken om je te vragen waar je iets vindt onder de motorkap. Maar je kunt er wel een vraag over verwachten. Zo moet je onder meer bij een aanwijsvraag kunnen aanwijzen waar de volgende zaken zich bevinden: ruitenwisservloeistof, koelvloeistof, motorolie, motoroliepeil en de accu.
De lampjes op je dashboard
Ten slotte kun je vragen verwachten over de lampjes op je dashboard. Bij rode lampjes dien je te stoppen en op een veilige plek te wachten tot er een monteur komt. Bij een oranje lampje mag je doorrijden, maar moet je het probleem wel zo snel mogelijk oplossen.
Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht