Vijf verschillen tussen auto theorie examen en motor theorie examen

We horen het regelmatig, kandidaten die zich afvragen waarom ze toch nog een motor theorie examen en praktijkexamen moeten doen, als ze hun rijbewijs al hebben. Toch is daar een belangrijke reden voor. De lesstof verschilt per voertuig. Om deze reden is het belangrijk dat je beide examens hebt afgelegd. Er zijn ook grote verschillen in de verkeersregels, voertuigbeheersing en één van de belangrijkste onderdelen: gevaarherkenning.

Wat is het verschil tussen motor theorie en auto theorie?

Op veel vlakken verschilt een auto theorie examen van een motor theorie examen. Het gaat hier bijvoorbeeld om de verschillen in verkeersregels. Bij een theorie examen auto ligt de nadruk bijvoorbeeld op invoegen en verkeerssituaties die vooral voor automobilisten gelden. Uiteraard is ook de voertuigbeheersing anders en de gevaarherkenning verschilt ook aanzienlijk. Het is een van de redenen waarom je toch echt beide theorie examens en praktijkexamens moet hebben gedaan.

Verschillen in verkeersregels

Als je het motor theorie examen oefenen gaat, zie je al dat er verschillen zijn in de nadruk op de verkeersregels. Bij een auto theorie examen draait het vooral om het gebruik van rijstroken, invoegen op de snelweg en verkeerssituaties die vooral voor een automobilist gelden. Denk aan regels over parkeren of het gebruik van richtingaanwijzers. Maar het motor theorie examen richt zich meer over je kwetsbare positie op de weg, groepsrijden en uitzonderingen. Zo zijn er bijvoorbeeld vragen over rijden tussen stilstaande en langzaam rijdende voertuigen. Bovendien gelden er voor motorrijders ook extra beperkingen. Waar mag je bijvoorbeeld wel of niet rijden met bijpassagiers?

Voertuigbeheersing

Ook op het gebied van voertuigbeheersing verschillen de theorie examens van elkaar. Het auto theorie examen gaat niet zo zeer in op de technische zaken rondom het voertuig. Autorijden is namelijk veel stabieler dan op de motor. Daarom ligt er bij een motor theorie examen meer nadruk op het houden van balans, de veiligheid en de kwetsbaarheid als motorrijder. Zo moet je bijvoorbeeld weten hoe je in balans blijft als je bijna stilstaat, of hoe je een noodstop maakt, zonder te vallen. Er zijn ook vragen over het dragen van beschermende kleding, terwijl dat bij een auto theorie examen niet aan de orde is.

Meer nadruk op dode hoek en zichtbaarheid

Bij het auto theorie examen ligt de nadruk op het controleren van de dode hoek als je van rijbaan wisselt. Als automobilist leer je waar de blinde vlekken zitten. Bij een motor theorie examen is het net andersom: je leert hoe je jezelf zichtbaar kunt maken op de weg en het theorie examen maakt je ook bewust van je eigen kwetsbaarheid. Je hebt immers een andere positie op de weg. Daarom moet je lichten op een andere manier gebruiken en kunnen er vragen zijn over hoe je jezelf zichtbaar kunt maken in het geval van mist of andere omstandigheden.

Gevaarherkenning is anders

Eén van de onderdelen waar veel kandidaten over struikelen bij zowel het theorie examen auto als het motor theorie examen, is gevaarherkenning. Bij de auto theorie gaat het vooral over gevaren die specifiek relevant zijn voor automobilisten. Denk bijvoorbeeld aan te hard rijden of bumperkleven. Het motor theorie examen gaat meer over de risico’s die je als motorrijder loopt. Bijvoorbeeld zijwind of het gedrag van automobilisten die motorrijders over het hoofd zien.

Tijdens het motor theorie examen auto zie je dan ook dat er vragen komen over het ontwijken van plotselinge obstakels, zoals bijvoorbeeld gaten in de weg.

Koppeling tussen auto theorie en de praktijk

Ook de koppeling tussen theorie en praktijk verschilt bij beide examens. Het theorie examen auto is vooral gericht op het toepassen van algemene verkeersregels. Ze zijn minder relevant voor de praktijk. Het motor theorie examen leunt sterk op de praktijkervaringen voor motorrijders. Denk aan het anticiperen op bochten, balans houden en obstakels vermijden. De theorie is daarom wezenlijk anders dan de auto theorie. Het is een van de belangrijkste redenen waarom je zowel een motor- als auto rijbewijs moet halen.

Theorie examen oefenen blijft belangrijk

Of je nu één van twee kiest of juist voor allebeide voertuigen een rijbewijs wil halen, je moet je goed voorbereiden om te kunnen slagen voor de examens. Denk dus niet dat, omdat je al een autorijbewijs hebt, je niet hoeft te leren voor je motor theorie. Het motor theorie examen oefenen blijft belangrijk om te kunnen slagen voor het examen. Uiteraard hebben we ook gratis oefenexamens motor theorie, zodat je kunt meten of je al voldoende weet voor het echte examen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: