‘Wachttijden theorie examen nu het langst in grote steden’
Door de coronapandemie en de bijhorende maatregelen nemen de wachttijden voor een theorie examen auto bij het CBR weer flink toe. Hoewel deze lockdown het CBR openblijft, moeten er wel examens worden afgezegd in verband met de coronamaatregelen. Zo passen er door het verplicht afstand handen minder kandidaten tegelijkertijd in de zaal voor het theorie examen. Kandidaten moeten van elkaar anderhalve meter afstand houden. Om die reden nemen de wachttijden nu ook weer het toe. Vooral de examencentra in de grote steden hebben daar nu last van.
Wachttijd opgelopen door corona
Corona heeft invloed op de wachttijden van een theorie examen auto en een praktijkexamen bij het CBR. Dat komt vooral door de maatregelen die ervoor zorgen dat de capaciteit verkleind wordt. Er moet bijvoorbeeld anderhalve meter afstand worden gehouden en daardoor passen er nu minder kandidaten in een zaal om het examen af te leggen. Een autorijbewijs halen vergt daardoor nog meer geduld dan normaal gesproken. Met name in de grote steden is het lang wachten. Het CBR was al een tijd bezig om de opgelopen wachttijden weer terug te dringen, maar de nieuwe lockdown van december maakt dat onmogelijk.
Inmiddels heeft het CBR al verschillende lockdowns voor de kiezen gehad. Door alle coronamaatregelen liepen de wachtrijen begin vorig jaar helemaal vast bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR moest op het hoogtepunt bijna 700.000 examens opnieuw inplannen. Er werd snel een inhaalslag gemaakt, maar de nieuwe maatregelen gooien rond in het eten. Daardoor duurt het inplannen van een theorie examen auto of een praktijkexamen veel langer. Met name kandidaten in de grote steden hebben daar last van. Voordat je een theorie examen in Utrecht kunt gaan doen, heb je vier maanden gewacht. In dezelfde regio duurt het met een wachttijd van drie maanden ook lang voordat je af kunt gaan rijden.
Wegwerken achterstand
Het CBR zegt er alles aan te doen om de achterstanden weg te werken. Op veel plekken gaat het wegwerken van die achterstanden ook een stuk beter, maar in Utrecht en de andere drie grote steden blijft het CBR achter’, zo zegt een woordvoerder tegen het CBR. De woordvoerder wijt vooral het anderhalve meter afstand houden aan de teruggelopen capaciteit. Daardoor passen er minder mensen in de examenzalen en moet er streng gehandhaafd worden. Om die reden kunnen minder kandidaten tegelijkertijd een examen doen.
In ruil daarvoor heeft het CBR wel een zeer flexibel beleid wat betreft het plannen van een examen. Voor de pandemie was het alleen mogelijk om een examen te vervroegen, maar het is nu door de pandemie ook mogelijk een examen uit te stellen. Dat is nodig bij bijvoorbeeld een coronabesmetting of als de kandidaat corona-achtige klachten heeft ontwikkeld. Kandidaten mogen een theorie examen tot in totaal vijf keer verplaatsen. Het is ook toegestaan om het examen op een andere plek in het land af te leggen.
Lang wachten in de grote steden
Met name in de grote steden zoals Utrecht, Den Haag en Rotterdam duurt het lang voordat kandidaten aan de beurt zijn. In Utrecht wacht je met een wachttijd van vier maanden voor een theorie examen het langst. De oplossing is dan ook om het examen in te plannen op een andere locatie. Daarvoor is het langer reizen, maar de kandidaat is daardoor wel een stuk sneller aan de beurt. De strenge coronamaatregelen van het CBR gelden wel op alle locaties in het hele land.
Coronamaatregelen bij het CBR
Het CBR houdt zich aan alle coronamaatregelen die in Nederland gelden. Dat betekent dat kandidaten die een theorie examen auto komen doen of een praktijkexamen willen gaan afleggen, een mondkapje moeten dragen op het moment dat zij het terrein van het CBR op lopen. Als dat niet gebeurt, wordt de kandidaat zonder mondkapje geweigerd en mag hij geen examen afleggen. Dat geldt ook voor kandidaten die om medische redenen het mondkapje niet kunnen dragen. Hen wordt verzocht op een later moment een nieuw theorie examen in te plannen.
Het mondkapje moet ook tijdens het afleggen van het examen op. Alleen bij een cursus mag het mondkapje af als de deelnemer zit. Verder houdt het CBR de groepsgrootte op twee. Dat betekent dat alleen de kandidaat en de examinator op pad mogen, omdat er anders sprake is van groepsvorming. Dat is momenteel verboden in Nederland.
Wachttijd nuttig gebruiken
De wachttijden nemen bij het CBR dus behoorlijk toe. Gelukkig is het wel mogelijk deze wachttijd nuttig te gebruiken. Bijvoorbeeld door het online theorieboek nog eens door te nemen of een gratis oefenexamen te maken. Op die manier blijft de kennis paraat, ook als je langer moet wachten. Zo vergroot je de kans op het slagen voor het theorie- of praktijkexamen.
Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht